Holter ρυθμού 24-ώρου (Holter ECG)

  • Τι είναι το Holter 24ώρου;

Το holter ρυθμού 24ώρου είναι η συνεχής 24ωρη περιπατητική καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος σε ηλεκτρονική μνήμη και η ανάλυση των δεδομένων από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Οι ασθενείς εκτελούν κανονικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες και η συσκευή εντοπίζει διάφορα καρδιολογικά συμβάντα που ίσως να μην εμφανίζονται συχνά και έτσι να μην είναι δυνατή η καταγραφή τους σε ένα απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα, όπως οι αρρυθμίες.

Η καταγραφή γίνεται για 24-48 ώρες συνήθως. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να πατήσουν ένα κουμπί, έτσι ώστε το holter να συσχετίσει συμπτώματα με πιθανές αρρυθμίες. Με τον τρόπο αυτό ο/η γιατρός έχει μια πλήρη εικόνα για την καρδιά των ασθενών.

 

  • Πότε εφαρμόζεται το holter 24ώρου;;

Το holter 24ώρου χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι πάσχετε από αρρυθμίες.

Στην περίπτωση της αρρυθμίας, εάν ο/η ασθενής παρουσιάζει κάποια συμπτώματα, όπως φτερουγίσματα ή έντονους και γρήγορους χτύπους της καρδιάς, εφαρμόζεται το holter 24ώρου, ώστε να ελέγξει ο γιατρός την αιτία των συμπτωμάτων αυτών.

Ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να ελέγξει την επιτυχία της φαρμακευτικής αγωγής που έχει χορηγηθεί στον ασθενή.

 

  • Πώς γίνεται η εξέταση με το holter 24ώρου;

Η εξέταση με holter 24ώρου είναι απλή και εντελώς ανώδυνη. Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία από τη μεριά των ασθενών και η διαδικασία έχει ως εξής:

Τα καλώδια της συσκευής holter 24ώρου εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα του ασθενούς και εκείνος ακολουθεί το ημερήσιο πρόγραμμά του, χωρίς αλλαγές. Σκοπός της εξέτασης εξάλλου είναι η καταγραφή του ρυθμού της καρδιάς κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής ημέρας.

Ο/Η ασθενής καλείται να καταγράφει σε ένα ημερολόγιο τα συμπτώματα που νοιώθει, έτσι ώστε να μπορέσει ο γιατρός να τα συγκρίνει με τα αποτελέσματα του holter 24ώρου. Η συσκευή holter 24ώρου είναι μια μικρή συσκευή, η οποία αποτελείται από το κύριο μέρος του, που μοιάζει σαν ένα μικρό κασετοφωνάκι και από 5 με 7 καλώδια.

Τα καλώδια αυτά καταλήγουν σε αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, τα οποία τοποθετούνται σε προκαθορισμένες θέσεις και την περιχειρίδα, η οποία τοποθετείται στο βραχίονα και συνδέεται με την υπόλοιπη συσκευή. Από τα καλώδια αυτά γίνεται η λήψη του ηλεκτροκαρδιογραφήματος από διάφορες θέσεις και έτσι έχουμε μια ολοκληρωμένη καταγραφή.

 

  • Πώς γίνεται η ανάλυση των δεδομένων του holter 24ώρου;

Η συσκευή holter 24ώρου παραμένει στο σώμα του/της ασθενούς για ένα 24ωρο. Την επόμενη μέρα από την εφαρμογή του, ο/η ασθενής επιστρέφει στο ιατρείο και το holter 24ώρου αφαιρείται. Η κασέτα του ή και η ίδια η συσκευή τοποθετείται σε μια ειδική υποδοχή του ηλεκτρονικού υπολογιστή και ξεκινάει η ανάλυση των δεδομένων.

Όταν τελειώσει η ανάλυση, τα αποτελέσματα εμφανίζονται στην οθόνη. Στη συνέχεια, ο καρδιολόγος εξετάζει τις καταγραφές που έχει κάνει ο/η ασθενής στο ημερολόγιό του με τα συμπτώματα και τις χρονικές στιγμές που παρουσιάζονταν και τα συγκρίνει με τα αποτελέσματα του holter 24ώρου στην οθόνη.

Επίσης, τα ευρήματα που αναφέρονται στην αυτόματη ανάλυση από τον υπολογιστή, εξετάζονται από τον καρδιολόγο για το εάν είναι πραγματικά ή λανθασμένα λόγω πολλών παρασίτων στην καταγραφή.

 

  • Σε τι χρησιμεύει το holter 24ώρου;

Το holter 24ώρου είναι μια πολύ σημαντική συσκευή ανίχνευσης καρδιακών προβλημάτων. Το  holter 24ώρου χρησιμεύει στην ανίχνευση κυρίως των αρρυθμιών και της ισχαιμίας του μυοκαρδίου. Στο πρόβλημα των αρρυθμιών το holter 24ώρου είναι πολύ αξιόπιστο, καθώς μπορεί να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για το είδος των αρρυθμιών και την σοβαρότητά τους.

Ακόμα, εκτιμάται η λειτουργία ή δυσλειτουργία του βηματοδότη σε ασθενείς που φέρουν μόνιμο βηματοδότη.

Γενικότερα, το holter 24ώρου μάς δίνει κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της καρδιάς και είναι αρκετά αξιόπιστο. Για να υπάρξει όμως μια ολοκληρωμένη διάγνωση, καλό είναι να διενεργούνται, πέρα από το holter 24ώρου, και άλλες εξετάσεις, κλινικές και εργαστηριακές.