Holter πίεσης

  • Τι είναι το holter πίεσης;

Το holter πίεσης είναι ένα φορητό ηλεκτρονικό πιεσόμετρο, το οποίο μπορεί να μετρά αυτόματα την πίεση κάθε 15-30 -60 λεπτά επί 24 ώρες, ανάλογα με τη ρύθμιση που έχει κάνει ο ιατρός.

Τα αποτελέσματα διαβάζονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος παράγει και ενδεικτικές καμπύλες όπου απεικονίζονται οι μεταβολές της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του 24ώρου.

Το holter πίεσης αποτελείται από την περιχειρίδα που τυλίγεται στο βραχίονα και από μια συσκευή μικρού μεγέθους που συνδέεται με την περιχειρίδα και τοποθετείται στη ζώνη ή κρεμιέται στον ώμο.

Πρόκειται για ακίνδυνη εξέταση, όπου πατώντας ένα κουμπί ο ασθενής έχει τη δυνατότητα για επί πλέον μετρήσεις σε περίπτωση που αισθανθεί κάποια ενόχληση.

 

  • Ποιο είναι το κυριότερο πλεονέκτημα του holter πίεσης;

Σε αρκετές περιπτώσεις είναι δύσκολο να αποφανθούμε ότι υπάρχει πρόβλημα αρτηριακής υπέρτασης, είτε γιατί είναι ασταθής, είτε γιατί ο/η ασθενής επηρεάζεται από τη διαδικασία μέτρησης και λαμβάνουμε ψευδώς υψηλές τιμές στο ιατρείο. (υπέρταση της «άσπρης μπλούζας»).

Το κυριότερο λοιπόν πλεονέκτημα της εξέτασης είναι ότι μετράει τις πιέσεις του ασθενούς στο φυσικό του περιβάλλον (στο σπίτι ή τη δουλειά και γενικότερα στην καθημερινή δραστηριότητα) αποφεύγοντας τον παράγοντα του stress που επηρεάζει την μετρούμενη αρτηριακή πίεση στο ιατρείο.

 

  • Ποια είναι η σημασία της νυχτερινής καταγραφής της αρτηριακής πίεσης;

Σε πολλές περιπτώσεις είναι χρήσιμη η καταγραφή των διακυμάνσεων  της πίεσης  την ημέρα και την νύχτα. Σε φυσιολογικές συνθήκες, η πίεσή μας, είναι χαμηλότερη τη νύχτα και υψηλότερη την ημέρα.

Η διακύμανση αυτή καταργείται συνήθως στη δευτερογενή υπέρταση, ενώ παραμένει στην πρωτοπαθή.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η αρτηριακή πίεση τις ώρες του νυχτερινού ύπνου δεν πέφτει όσο θα έπρεπε, τότε αυξάνονται οι κίνδυνοι για τον/την ασθενή για κάποιο καρδιαγγειακό γεγονός και επομένως η αντιμετώπιση πρέπει να είναι πιο άμεση και επιθετική.

 

  • Ποιες είναι οι ενδείξεις της 24ωρης καταγραφής του holter πίεσης;

Οι  κύριες ενδείξεις της 24ωρης καταγραφής του holter πίεσης είναι:

  1. Η διάγνωση της υπέρτασης λευκής μπλούζας (white coat hypertension/phenomenon): Η αυξημένη πίεση στο ιατρείο σε τουλάχιστον 3 επισκέψεις, ενώ εκτός ιατρείου (με 24ωρη καταγραφή της πίεσης ή με μετρήσεις στο σπίτι) η πίεση είναι φυσιολογική.
  2. Συγκαλυμμένη υπέρταση (masked hypertension): Αποτελεί την ακριβώς αντίστροφη εκδήλωση της «υπέρτασης της λευκής μπλούζας». Αφορά ασθενείς των οποίων η αρτηριακή πίεση όταν μετράται στο ιατρείο είναι φυσιολογική , ενώ όταν μετράται κατά τη διάρκεια 24ωρης καταγραφής Holter πίεσης, βρίσκεται αυξημένη , κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Άλλες ενδείξεις είναι:

  • Ασθενείς με οριακή υπέρταση και μικρό καρδιαγγειακό κίνδυνο
  • Ανθεκτική υπέρταση (η αποτυχία επίτευξης της επιθυμητής αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που λαμβάνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή)
  • Ασυνήθιστη μεταβλητότητα της πίεσης και συμπτώματα υπότασης σε άτομα υπό αντιϋπερτασική θεραπεία
  • Διερεύνηση των διακυμάνσεων της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύκτας
  • Λιποθυμικά επεισόδια
  • Τέλος  σημαντικό ρόλο παίζει και στις εγκύους , όταν υπάρχουν υποψίες για υπέρταση κύησης ή προεκλαμψία.

Έτσι σαν μέθοδος, το holter πίεσης  συχνά διαγιγνώσκει την πραγματική αρτηριακή πίεση, δίνει προγνωστικές πληροφορίες και κατευθύνει την αντιυπερτασική αγωγή (χρόνος έναρξης και είδος θεραπείας), παρακολουθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας αλλά κατευθύνει κάποιες φορές και άλλες κλινικές αποφάσεις. Μοναδικό μειονέκτημα του holter πίεσης είναι η πιθανή ενοχλητική αίσθηση της περιχειρίδας, που φουσκώνει σε τακτικά διαστήματα όλο το 24ωρο.