Ολιστική αντιμετώπιση αυξημένης αρτηριακής πίεσης

  • Τι είναι η ολιστική αντιμετώπιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης;

Προτού απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να αναφέρουμε τι είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση, δηλαδή η υπέρταση. Αρτηριακή είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών, οι οποίες το μεταφέρουν από την καρδιά σε όλο το σώμα. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς.

Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι η «συστολική πίεση» και πρόκειται για την πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συσπάται για να διοχετεύσει το αίμα μέσω των αρτηριών προς τα όργανα του σώματος και ο μικρότερος αριθμός είναι η «διαστολική πίεση» και πρόκειται για την πίεση που ασκείται στο τοίχωμα των αρτηριών όταν η καρδιά χαλαρώνει για να δεχτεί νέο αίμα.

 

  • Πώς διαγιγνώσκεται η αυξημένη αρτηριακή πίεση;

Αρχικά, στα πλαίσια διερεύνησης της αυξημένης αρτηριακής πίεσης θα πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εξετάσεις:

  1. Σακχάρου
  2. Κρεατίνης
  • Κ
  1. Na
  2. Χοληστερίνης
  3. Τριγλυκερίδια
  • HDL
  • LDL
  1. TSH
  2. Κορτιζόλη
  3. Αλδοστερόνη

Ακόμα, το holter πίεσης χρησιμοποιείται όταν υπάρχει υπόνοια ή ένδειξη ότι η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης με το απλό πιεσόμετρο δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα των ασθενών. Το holter παρακολουθεί την αρτηριακή πίεση με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις σε ρυθμισμένα χρονικά διαστήματα, ενώ ο/η ασθενής ακολουθεί κανονικά το καθημερινό του πρόγραμμα.

Με το holter διερευνάται η ύπαρξη κάποιας ειδικής μορφής διαταραχής της αρτηριακής πίεσης, όπως η νυχτερινή υπέρταση

 

  • Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης;

Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνισή της είναι οι εξής:

  1. Το αυξημένο σωματικό βάρος
  2. Το κάπνισμα
  • Το άγχος
  1. Η αυξημένη χοληστερίνη
  2. Η κακή διατροφή
  3. Η απουσία σωματικής άσκησης
  • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Η ηλικία και το φύλο

 

Η ολιστική αντιμετώπιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης ξεκινά λοιπόν με τη μελέτη αυτών των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου ξεχωριστά, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση και αντιμετώπιση.

Αρχικά αξιολογείται το κάπνισμα.

Το κάπνισμα είναι εξαιρετικά βλαβερό για την υγεία και κάθε προσπάθεια βελτίωσης της και πρέπει να περιλαμβάνει προσπάθεια διακοπής.

Ένας ακόμα παράγοντας που αξιολογείται και ρυθμίζεται με την ολιστική αντιμετώπιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης είναι το βάρος, καθώς σχετίζεται με πολλές και διάφορες παθήσεις. Η σταθεροποίηση του βάρους συχνά σχετίζεται με σημαντική μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και με την απελευθέρωση πολλών ασθενών από την φαρμακευτική αγωγή.

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου βάρους ελέγχεται και η αυξημένη χοληστερίνη και τροποποιείται με την κατάλληλη διατροφή.

 

Η άσκηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία, όχι μόνο στην έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης , αλλά και στον έλεγχο βάρους και της υγείας συνολικότερα. Σε περίπτωση που αυτή η δυνατότητα είναι εφικτή, δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες για σωστή άσκηση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις δυνατότητες του καθενός.

  • Ποια είναι τα αποτελέσματα από την ολιστική αντιμετώπιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης;

Τα αποτελέσματα από την ολιστική αντιμετώπιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι τόσο εντυπωσιακά και η υγεία ομαλοποιείται.